17. 8. 2025   |   svátek má Petra
 

Bramboračka od babičky

Název Množství a jednotka
brambory 4 ks
sušené houby 2 hrsti
velká mrkev 1
petržel 1 ks
malý celer 1/2
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Uvaříme si poctivou bramboračku, jak ji vařily naše babičky?



Postup
Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle připravíme tmavší jíšku, zalijeme studeným vývarem nebo vodou (1l), přidáme namočené houby a povaříme. Po čtvrt hodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev nakrájenou na kolečka, kousek celého celeru, celou petržel, celou oloupanou cibuli, osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Vaříme, až je zelenina měkká. Můžeme přidat bujón, ale není nutný, pokud použijeme vývar. Z hotové polévky vyjmeme celou zeleninu, kterou můžeme použít do masové pomazánky. Podáváme s nasekanou petrželovou natí.

Tip:
Mouku do polévky můžeme opražit nasucho na teflonové pánvi dorůžova, necháme vychladnout, rozkvedláme ji v trošce vody a na začátku varu ji přidáme do polévky. Lžičku másla pak dáme přímo na talíř do horké polévky, krásně ji zjemní.

Pokud nechci celou zeleninu z polévky vyhodit ani ji do ní pomixovat (úplně změní chuť polévky), zároveň s touto polévkou peču nějaké maso nebo udělám rajskou s vařeným hovězím a už dopředu s pomazánkou počítám, tak dám masa o trochu víc.


 


RECEPTY

Čevabčiči

Postup: Mleté vepřové maso (nebo míchané vepřové s hovězím, obvykle se míchá 2/3... zobrazit recept

RECEPTY

Okurkový sirup

Postup: Okurky oloupeme, a buďto rozmixujeme nebo nastrouháme na struhadle.... zobrazit recept

RECEPTY

Hříbková krémová polévka

Postup: Dvě hrsti sušených hříbků namočíme do 1,5l studené vody nejlépe přes noc. Druhý... zobrazit recept

RECEPTY

Paštika z drůbežích jater

Postup: Játra očistíme od blanek, omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky s mrkví a celerem

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké proužky. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Slezský Dvůr

Restaurce Slezský Dvůr v Ostravě Radvanicích Vás zve k příjemnému posezení ve...